prijslijst

PODOTECHNIEKEN


DRUKVRIJ LEGGEN
Beschrijving:
Dit is een veelgebruikte term in de voetverzorging. Hiermee wordt de handeling bedoeld die het pijnlijke gebied ontlast, bijvoorbeeld door middel van :
een viltring plakken om wrat of likdoorn te beschermen
een minigaasje in de nagelwal, onder de nagelrand door, om de nagelwal te beschermen tegen ingroei van de nagel
een minigaasje in de nagelwal na het verwijderen van een likdoorn in de nagelwal
speciaal materiaal om de bal van de voet meer veerkracht en bescherming te geven (polsterverband)
silicone materialen tussen, op, of om de tenen
schuimrubber materiaal tussen, op, of om de tenen
andere beschermende hulpmiddelen bij pijnlijke drukplekken (bijvoorbeeld hallux valgus, hamerteen).

Drukvrij leggen

Nagelbeugeltechniek
NagelbeugeltechniekNagelbeugeltechniek kan worden toegepast bij ingegroeide nagels (bolle vorm) en sommige typen krulnagels. In feite is het de enige methode om de groei van de nagel te reguleren en de druk te verminderen. Met andere woorden het doel is om de nagels weer terug te brengen tot normale pijnloze groei. Bij de Ross Fraser techniek maakt de voetverzorger eerst een kunstnagel op grond van een siliconen afgietsel van de echte nagel. Met behulp van deze kunstnagel wordt een omega-vormige beugel gemaakt van Remanitdraad, dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de tandtechniek. Deze beugel wordt exakt op maat gemaakt en is bedoeld om de nagel in de juiste vorm te houden. De omega-vorm in de beugel is bedoeld om de spanning van de beugel te regelen. Vervolgens wordt de beugel geplaatst. Deze zal met de nagel mee naar voren groeien en moet op een bepaald moment indien nodig weer naar achteren worden geplaatst. Bij de B.S.Spange techniek gebruikt men een kunststof strip. Deze wordt overdwars op de nagel aangebracht en corrigeert op deze wijze de vorm zodanig dat de omkrulling van de nagel wordt tenietgedaan. De spange moet zorgvuldig worden aangebracht, eventueel bijgeslepen, om de spanning correct in te stellen. De onyclip- en de lugaclip beugels zijn ook vormen van de spangentechniek die worden toegepast. De diverse beugels verschillen van vorm en materiaal en hebben elk hun specifieke voor- en nadelen afhankelijk van de conditie van de patiënt en de nagel.

dwangnagel………
Hallux Valgus………
Hamerteen / klauwteen………
Nagelwalontsteking (Paronychia)………
plantaire pitting………
Voetzweren (Ulcera)………
Wintervoeten………
Wratten………


HALLUX VALGUS
Dit is een afwijking van het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeen en de grote teen. Doordat er ruimte in het gewricht is door bijvoorbeeld een spreidvoet, vormt zich extra (kraak)been. Er ontstaat een knobbel aan de binnenkant van de voet ter hoogte van het begin van de grote teen. Deze kan rood en pijnlijk zijn. Bovendien kan het weefsel in een onstekingsachtige toestand geraken (beursitis). Vaak ontstaat er rond deze plek eelt op de huid met of zonder een likdoorn.

Behandeling
Hallux valgus
De voetverzorger behandelt de eeltplek en eventuele likdoorn en kan vaststellen of het gewricht nog beweeglijk is of al is vastgegroeid. Afhankelijk daarvan kunnen verschillende hulpmiddelen aangeboden worden om de pijn te verlichten. Ook kan een bezoek aan de podotherapeut wenselijk zijn. Deze kan nagaan wat de oorzaak is en eventueel een steunzool aanmeten. In sommige gevallen als het gewricht is vastgegroeid en erg pijnlijk is kan een chirurgische ingreep verlichting bieden.Overzicht      |      Ingegroeide nagel       |      Likdoorn / eelten      |      Voetreflexologie      |      Podotechnieken      |      Paraffinebad