prijslijst

PODOTECHNIEKEN


DRUKVRIJ LEGGEN
Beschrijving:
Dit is een veelgebruikte term in de voetverzorging. Hiermee wordt de handeling bedoeld die het pijnlijke gebied ontlast, bijvoorbeeld door middel van :
een viltring plakken om wrat of likdoorn te beschermen
een minigaasje in de nagelwal, onder de nagelrand door, om de nagelwal te beschermen tegen ingroei van de nagel
een minigaasje in de nagelwal na het verwijderen van een likdoorn in de nagelwal
speciaal materiaal om de bal van de voet meer veerkracht en bescherming te geven (polsterverband)
silicone materialen tussen, op, of om de tenen
schuimrubber materiaal tussen, op, of om de tenen
andere beschermende hulpmiddelen bij pijnlijke drukplekken (bijvoorbeeld hallux valgus, hamerteen).

Drukvrij leggen

Nagelbeugeltechniek
NagelbeugeltechniekNagelbeugeltechniek kan worden toegepast bij ingegroeide nagels (bolle vorm) en sommige typen krulnagels. In feite is het de enige methode om de groei van de nagel te reguleren en de druk te verminderen. Met andere woorden het doel is om de nagels weer terug te brengen tot normale pijnloze groei. Bij de Ross Fraser techniek maakt de voetverzorger eerst een kunstnagel op grond van een siliconen afgietsel van de echte nagel. Met behulp van deze kunstnagel wordt een omega-vormige beugel gemaakt van Remanitdraad, dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de tandtechniek. Deze beugel wordt exakt op maat gemaakt en is bedoeld om de nagel in de juiste vorm te houden. De omega-vorm in de beugel is bedoeld om de spanning van de beugel te regelen. Vervolgens wordt de beugel geplaatst. Deze zal met de nagel mee naar voren groeien en moet op een bepaald moment indien nodig weer naar achteren worden geplaatst. Bij de B.S.Spange techniek gebruikt men een kunststof strip. Deze wordt overdwars op de nagel aangebracht en corrigeert op deze wijze de vorm zodanig dat de omkrulling van de nagel wordt tenietgedaan. De spange moet zorgvuldig worden aangebracht, eventueel bijgeslepen, om de spanning correct in te stellen. De onyclip- en de lugaclip beugels zijn ook vormen van de spangentechniek die worden toegepast. De diverse beugels verschillen van vorm en materiaal en hebben elk hun specifieke voor- en nadelen afhankelijk van de conditie van de patiënt en de nagel.

dwangnagel………
Hallux Valgus………
Hamerteen / klauwteen………
Nagelwalontsteking (Paronychia)………
plantaire pitting………
Voetzweren (Ulcera)………
Wintervoeten………
Wratten………


Wratten
Wratten worden door een virus veroorzaakt en zijn dus besmettelijk. Ze worden veelal opgedaan in zwembaden en sportzalen of door het passen van schoenen met blote voeten. Een wrat is een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn. Voetzoolwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn. Eén van de verschillen tussen likdoorn en voetzoolwrat is dat de wrat pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn bij druk van boven.

Behandeling
WrattenDe voetverzorger kan ook voetzoolwratten verwijderen. In dat geval kan de behandeling effectief uitgevoerd worden met een chemische pakking. Om de pijn te verzachten kan de voetverzorger de wrat drukvrij leggen door middel van polstermateriaal of een feedbackzool. Een nadeel van deze behandeling is dat de patiënt 6 tot 7 dagen niet kan douchen en dat de wratten terug kunnen komen. In samenspraak met een dermatoloog is er nu een andere, nieuwe behandeling voor wratten ontwikkeld, die erg doeltreffend blijkt te zijn. Hierbij wordt er van uitgegaan dat het wratvirus, indien behandeld met één stof, gemakkelijk kan muteren en daardoor resistent voor die stof kan worden. Met als gevolg dat de wrat terugkeert. Door echter drie stoffen te gebruiken (zuur, leem, en Tuja of Tea Tree), wordt deze kans sterk verminderd en zal de behandeling veel effectiever zijn. Deze behandeling wordt uitgevoerd door de voetverzorger en gaat als volgt:

1. Eerst moet er zekerheid verschaft worden dat er inderdaad sprake is van een wrat
2. Vervolgens wordt eelt rondom de wrat verwijderd en eventueel de bovenste laag van de wrat
3. Met een wattenstokje wordt de wrat aangestipt met monochloorazijnzuur-oplossing
4. Dit even in laten trekken en 1 à 2 keer herhalen
5. De patiënt voelt hier niets van
6. De patiënt krijgt een potje groene leem mee en koopt zelf een potje Tuja (Dr. Vogel) of Tea Tree Oil
7. Nu gaat de patiënt zelf aan de slag: 's avonds een beetje groene leem met een pleister aanbrengen
(dan trekt het in) en 's morgens met water afwassen en vervolgens de wrat inwrijven met Tuja of Tea Tree Oil
8. Als gevolg van het stippen zal er na 1 of 2 dagen een blaar ontstaan die pijnlijk kan zijn; de behandeling met leem en Tuja moet dagelijks herhaald worden
9. Na 1 à 2 weken moet de voetverzorger de wrat opnieuw aanstippen met monochloorazijnzuur- oplossing
10. Bij een jonge wrat zijn twee van deze behandelingen vaak al voldoende, maar bij oudere wratten is er meestal een langere behandeling nodigOverzicht      |      Ingegroeide nagel       |      Likdoorn / eelten      |      Voetreflexologie      |      Podotechnieken      |      Paraffinebad